Ordlös Lördag - Tankar om ord och språk

Höftledsartros

Höftledsartros

Vad är höftledsartros och vilka är symptomen? Ett ord man har hört man kanske inte riktigt vet betydelsen av.

Artros i höften

En höftledsartros är den vanligaste ledsjukdomen för de över 40 år. Den uppkommer oftast i knäleder, höftleder, fingerleder och i ryggens småleder. Denna sjukdom ses ofta som en del av det normala åldrandet, den känns av vid vanliga vardagssysslor och när man rör på sig.

Jag tänkte ge er lite fakta om just höftledsartros och hur du kan behandla det. Fortsätt läs nedan för att lära dig mer om höftledsartros och de vanligaste symptom för höftledsatros.

Höftledsartros - symptom

Symptom för höftledsartros utvecklas långsamt under flera år och kommer ofta smygandes. Det är vanligast att man i början får ont när man anstränger sig fysiskt.

Det kan exempelvis vara att man får ont i ljumsken eller övre delen på låret. Smärtan tenderar att stråla ner från höften vilket kan orsaka smärta i knäet eller i underbenet.

Med tiden utvecklas ens besvär och man kan då uppleva följande symptom:

 

Vad beror höftledsartros på?

Höftledsartros kan bero på en del olika saker, här är de som är vanligast.

Atros i höften – behandling

En höftledsartros går inte att bota helt. Men det finns vissa behandlingar du kan göra för att förebygga och minska besvären. Hos Ortho Center Stockholm kan du läsa mer om hur du på bästa sätt kan behandla artros i höften och vad höftledsartros innebär.

Du bör kontakta din vårdcentral när du misstänker artros i höften. För bästa behandling krävs en individuell bedömning, besök 1177.se för mer information.

Höftledsartros träning

Jag tänkte även tipsa om att det finns träningsövningar att utföra för att förmildra artros i höften. På Joint Academy kan du få utformade träningsprogram för olika leder i kroppen.

Träning är en viktig behandling för höftledsartros då fysisk aktivitet har en positiv effekt på leder.

 

 

 

15 apr 2020